Mehiške tržnice

Sedaj pa je res že krajni čas, da o Mehiki objavimo nekaj fotografij. Doma smo že več kot teden in zdi se mi, da smo se sedaj že končno privadili na domač ritem in vse drugo, kar sodi zraven. Na nekatere reči, kot na primer odlična domača hrana in prostorna hiša, se zlahka privadimo, na druge, kot je mraz, pa malce težje. A nič zato, tega smo vajeni, saj smo post-popotniško obdobje preživeli že ničkolikokrat.

Torej, vtisi iz Mehike v fotografijah. Začel bom kar pri barvitih tržnicah, saj nas te najbolj pritegnejo. Menda nikjer drugje, kot prav na tržnicah, ni mogoče doživeti bolj pristnega stika z domačini. Prodajanje in nakupovanje sadja, zelenjave, začimb in vseh mogočih drugih artiklov je tradicija, ki se je 21. stoletje ni dotaknilo, saj se posli sklepajo bolj ali manj na enak način danes, kot so se pred davnimi časi. Enako velja za tržnice v najrazvitejših in tržnice v najrevnejših deželah. Zraven tega na tržnicah srečujemo najbolj zanimive in pristne ljudi, zato ni nenavadno, da je obisk tržnic na našem itinerarju v vsakem kraju, ki ga obiščemo.

Sadja in zelenjave je v eksotični deželi, kot je Mehika, seveda v izobilju. Imeli smo srečo, da smo deželo obiskali v času, kot je na razpolago takorekoč vse. Najbolj so nam teknile papaje, avokado, mamey, mini banane, guava in seveda nepogrešljiva, celo sveta koruza.
2014-Mehika01
2014-Mehika02
2014-Mehika03
2014-Mehika04
2014-Mehika05
2014-Mehika06
2014-Mehika07

Vseprisotni sestavini v mehiški kuhinji in na tržnicah sta seveda tudi čili in fižol, ki ju je mogoče videti in poskusiti v nešteto različicah.
2014-Mehika08
2014-Mehika09
2014-Mehika10
2014-Mehika11 Nekaj teh čudovito pisanih in svežih, a izjemno pekočih habanero čilijev smo prinesli domov za seme.

Sadež, ki smo ga videli v največ različicah in smo si ga tudi največ privoščili je avokado.
2014-Mehika12

Zraven sadja in zelenjave je na tržnicah mogoče kupiti tudi žitarice v vseh oblikah, barvah in okusih in pa tudi manj naravna barvila in umetne arome.
2014-Mehika13
2014-Mehika14

Seveda smo obiskali tudi tržnice, kjer so naprodaj izdelki namenjeni zgolj turistom. Brez nakupovanja spominkov ne gre. Tam, kjer tovrstnih tržnic ni, pa prodajalci potencialne kupce poiščejo sami.
2014-Mehika15
2014-Mehika16

Toliko o sadju in zelenjavi. O mesninah pa prihodnjič.

2 Replies to “Mehiške tržnice

 1. Davor Post author

  Zdravo, Tomaž!

  Cene na tržnicah so nekako tako:
  Banane od 0,2€/kg.
  Papaja, ananas od 0,3€/kg.
  Paradižnik, nektarine, čebula – 0,5€/kg.
  Avokado, jabolka, čili habanero, jagode od 1€/kg.

  Najugodnejše in najokusnejše je lokalno sadje, tako kot drugje po svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja