Najugodnejše bližnje destinacije

Popotniške ideje so vedno dobrodošle. Jasno, da jih je nemogoče realizirati takoj, ko se nam porodijo ali zanje izvemo, a lahko si jih shranimo za primernejši čas. Razen, če smo se odločili, da je to, kar pride do nas iz televizije, interneta in časopisov dovolj, kar moramo vedeti o svetu, zato nikdar nikamor več ne bomo odpotovali in o popotovanjih ne želimo več ničesar izvedeti. A ker je takšnih, ki se nismo tako odločili, najbrž še veliko, kakšna popotniška ideja za prihajajoče mesece in leto ne bo odveč.

Začnimo tam, kjer se najraje izgovarjamo, da nas žuli čevelj. Pri denarju. Jasno, da so potovanja povezana, pravzaprav neposredno odvisna od denarja, zato je to pogosto prva ovira, na katero naletimo. A še v tako tanki denarnici se najde za izlet, če je le volja. Četudi je to le par evrov za bencin, ki ga potrebujemo, da se zapeljemo do najbližjega hriba, reke, morja, mesta, skratka kraja ali izletniške točke. V Sloveniji imamo na voljo toliko krajev za pohajkovanje, da je nemogoče obiskati vse. Zraven tega so tako raznoliki, da se jih je nemogoče naveličati. A to vemo že vsi, manjka nam le motivacije, da postanemo popotniki v lastni deželi, o čemer sem pisal nazadnje.

Če smo pripravljeni za potovanja nameniti le malce več denarja, pa se lahko začnemo spogledovati tudi s kraji onkraj meja Slovenije. A, če smo omejeni z debelino denarnice, se raje kot s severom in zahodom, spogledujmo z vzhodom in jugom, tam je precej ceneje. Kar tudi že vemo.

Bivša Jugoslavija, pojdite zdaj! Je naslov prispevka, ki nagovarja k obisku Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova. Da nostalgije, ki daje marsikoga, ki razpada Jugoslavije še danes ni prebolel, niti ne omenjam. A ker malo provokacije ne škodi, bi tistim, ki menijo, da bi nam bilo danes v Jugoslaviji bolje, kot nam je v samostojni Sloveniji, priporočal, da obiščejo npr. Novi Sad, Bitolo, Tuzlo ali katero drugo mesto »bivše juge«, da vidijo, kako je tam danes.

A nostalgijo na stran, omenjene deželo so vse po vrsti čudovite popotniške destinacije. Modro morje, prostrana gorovja, globoki kanjoni neokrnjenih rek, balkanska kulinarika, živ mestni utrip in pristno gostoljubje, so le nekatera od izjemnih doživetij, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje, kot na Balkanu.

Zaliv Prapratno, Pelješac 2015-dalmacija_06

Štrbački Buk, reka Una 2015-dalmacija_21

Mestni park, otok Rab 2014-Jadran_21

Mostar 2014-Balkan13

Jajce 2014-Balkan01

Reka Tara 2014-Balkan03

Istra Parenzana

Durmitor Balkan-2013_23

Klasična petka 2014-Balkan17

Če morda kdo še ni povsem prepričan, da so te dežele resnično vredne obiska, naj še enkrat pogleda zgornje fotografije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja