Najugodnejše eksotične destinacije

Čas je, da od izletov in potovanj po bližnji okolici preidem na resnejše zadeve. Na potovanja v daljne, eksotične dežele. To so tiste dežele, za katere je dovolj, da nanje le pomislimo in v očeh se nam prižgejo iskrice. Tiste dežele, v katerih nas bo zadel kulturni šok, saj je tam vse tako drugače, da skorajda nič, kar poznamo doma, tam ne velja. Prav te, eksotične dežele so krive, da so potovanja droga, saj sta drugačnost in pobeg iz rutine tako mamljiva. Še dobro, da so potovanja tako daleč povezana s toliko neprijetnostmi in negotovostmi, kar večino ljudi odvrne od tega da bi eksotiko poskusili, saj bi bilo sicer odvisnikov od potovanj preveč. Za tiste, ki o tem že razmišljajo, pa nekaj idej, ki jih je v letošnjem letu vredno poskusiti.

Rdeča nit je (tako kot v zadnjih objavah na to temo), da so poceni. Saj menda je jasno, da je to, kar je poceni in to kar je drago, relativno in tudi subjektivno. Na primer, potovanje v eno izmed najdražjih dežel na svetu, v Švico, je za Slovence ceneje, kot potovanje v eno izmed najcenejših dežel na svetu, Kambodžo. Seveda bi tudi za Švico lahko rekli, da je eksotična, za marsikoga najbrž tudi je. A z eksotično deželo imam jaz v mislih nekaj povsem drugega, kot je Švica.

Začnimo z destinacijami, ki jih kot najugodnejše v letošnjem letu priporoča Lonely Planet. Od eksotičnih je na prvem mestu Vietnam (tudi jaz bi ga dal na prvo mesto). Z manj kot 20 evrov na dan za spanje, hrano in prevoz, je vsekakor ena izmed najbolj poceni eksotičnih destinacij. S tem, da je tudi ena najprivlačnejših. Naslednja ugodna destinacija na seznamu je vzhodna Afrika s Kenijo, Ugando, Tanzanijo in sosedami. Jim verjamem na besedo, saj tam še nismo bili. Afriškim državam eksotičnosti ne gre oporekati. Na seznamu je srednjeameriška Kostarika, ki s koralnim grebenom, peščenimi plažami, na katerih valijo želve in tropsko džunglo predstavlja sam pojem eksotike. A se mi zdi, da tam ni tako poceni. Vsaj po naših izkušnjah je na ameriški celini dražje kot v Aziji. Zato previdno pri izbiri poceni destinacije. Omenjena je tudi Zahodna Avstralija. Vsekakor izjemno čudovita dežela, eksotična predvsem zaradi naravnih čudes. A nikakor je ne gre umeščati med ugodne destinacije, saj so tamkajšnje cene previsoke za popotnike, ki prihajamo iz tega konca sveta. Da cen letalskih vozovnic do Avstralije niti ne omenjam.

Spletnih strani s seznami najugodnejših eksotičnih destinacij je ogromno. En primer tukaj.

Precej bolj zanimiva je primerjava na strani Bootsnall, kjer primerjajo razlike med padanjem in rastjo tujih valut. Za ameriški dolar vemo, da je v primerjavi z evrom v zadnjih letih zrasel, tako, da za nas iz evro območja ta čas ni najprimernejši za obisk ZDA. A iz grafikona so razvidne tudi destinacije, kjer je evro vreden več:

V primerjavi z lanskim letom je evro pridobil 47 odstotkov glede na lokalno valuto v Kazahstanu in 32 odstotkov v Ukrajini. Podatek, ki nikakor ni zanemarljiv pri izbiri naslednje popotniške destinacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja