Kam potovati v letu 2023

Nazadnje sem pisal o naših popotniških izzivih, danes pa na splošno o izzivih izbire popotniške destinacije. Srečneži, ki vsako poletje obiskujejo isto destinacijo, v tem najbrž ne vidijo izzivov. Tisti, ki pa raje potujemo in to tako, da obiskujemo različne kraje, pa vsekakor. Morda bi kdo dejal, da to, da vsako leto obiščeš isto destinacijo in iste kraje, ni potovanje. A iz drugačnega zornega kota zagotovo je. Na primer, četudi se vsako leto odpelješ po isti poti do Pariza in nazaj, je to potovanje. Kakorkoli, danes me zanima, katere destinacije so najbolj vroče ta hip, oziroma bodo v letošnjem letu.

Začel bom z Rough Guides, vodniki, ki se mi zdijo najbolj uporabni. Priporočajo 23 različnih destinacij za vsak žep in za vsak okus. Celo Ljubljana je med njimi. Blizu nam je tudi Korčula, za katero pišejo da imajo najboljše vino, hrano in družinam prijazne plaže. Če bi izbiral med destinacijami, ki jih še nismo obiskali, bi za nas izbral Kostariko. Od destinacij, ki smo jih že obiskali, bi priporočal Torres del Paine in Patagonijo v Čilu. Ena izmed najbolj slikovitih pokrajin, kar smo jih videli.

Naslednji je Lonely Planet. Zanimiv se mi zdi njihov prikaz destinacij po različnih tematskih sklopih, ki naredijo destinacije privlačne. Hrana, način potovanja, povezovanje z domačini, odklop, spoznanja idr. Od naštetih bi na prvo mesto vsekakor postavil Zahodno Avstralijo, še eno od najbolj fascinantnih potovanj, ki smo jih opravili. Od tistih, ki bi najbolj pritegnile nas, pa zagotovo Butan.

National Geographic za letos priporoča 35 destinacij, ki so prav tako porazdeljene po kategorijah. V kategoriji narava je tudi Slovenija, kot vodilna država v trajnostnem turizmu. Bodimo ponosni na to lovoriko. V kategoriji družina priporočajo Kolumbijo. Tudi meni se to zdi zelo dobra izbira. Sam bi izbral Gano, afriško državico, ki je nedvomno nekaj posebnega. Povrhu je v zahodni Afriki, kamor še nismo zašli.

Naslednji je Forbes, sicer manj prepoznan pri nas, a imajo kar nekaj privlačnih predlogov za letos. Grški otok Paros je že tak, da se mu ni mogoče odreči, potem, ko vidiš fotografije tamkajšnjih plaž. Tudi Shimla v Indiji je takšna, da bi se z veseljem podali tja. Lake Louise v Kanadi sem obiskal pred leti in bi ga vsekakor priporočal ljubiteljem narave, ki jih Britanska Kolumbija ne bo razočarala. Zdi se mi, da ima prav Forbes najboljšo izbiro predlogov.

CNN sicer ne poznam kot poznavalcev s področja potovanj, a tudi oni imajo dober nabor privlačnih destinacij za letošnje leto. Uganda in Ruanda sta vsekakor eni najbolj privlačnih in za potovanje preprostih dežel, kar sem jih obiskal v Afriki. Med predlogi je tudi en, ki se mi zdi nenavaden in sicer Manaus, Brazilija. Ime tega kraja, ki leži sredi amazonskega pragozda, poznam iz romanov in je pogosto prikazan nekako mističen in odročen. Morda je danes drugače. Bo treba iti tja in se prepričati.

Predlogov, kam potovati, je seveda za celo morje. Le še različne želje, zmožnosti in strahove uskladimo ter že potujemo. Upam, da je med vsemi naštetimi destinacijami tudi tista, ki bo letos na družinskem potovanju navdušila tudi nas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja