Kako potovati poceni

Sanjskih destinacij, ki sem jih naštel minulo nedeljo, je ogromno. Najbrž nič manj, kot je različnih popotniških želja. A kot sem že ničkolikokrat omenil, smo čisto vsi, do zadnjega, omejeni predvsem z dvema merama. S časom in denarjem. Tokrat bom vse druge omejitve pustil ob strani in se posvetil denarju. V smislu, kako za čim manjši vložek dobiti čim več. Čim več popotniških užitkov. Čim bolj eksotično potovanje in več kulturnega šoka. Pri teh parametrih izhajam seveda iz sebe, ko menim, da so eksotična potovanja bolj nagrajujoča, kot potovanja po bližnjih ali bolj razvitih deželah. Če si obiska eksotične dežele zaradi katerekoli omejitve ne moremo privoščiti, lahko naredimo potovanje v bližnje ali že znane kraje bolj nagrajujoče. Na primer tako, da potovanje naredimo bolj drzno, kot smo ga vajeni. To je le ena od možnosti.

Izbira bližnje dežele za potovanje nikakor ni ultimativna rešitev za to, da na potovanju porabimo manj denarja. Če želimo po dolgem in počez spoznati neko deželo, ki nam mora biti seveda privlačna, da se zanjo sploh odločimo, je to lahko precej drago početje. Če na primer primerjam cene v Italiji danes in pred nekaj leti, opažam strahovit porast. Seveda ne le v Italiji. Cene so šle navzgor tudi v Aziji in Afriki. Najbrž je ni destinacije, kamor bi bilo danes potovati ceneje, kot je bilo pred petimi leti. Ni pa se spremenilo dejstvo, da je mogoče na potovanju s pametno izbiro destinacije porabiti precej manj denarja. Zgolj s tem, da namesto nekam, kjer je drago, potujemo tja, kjer je ceneje. Če smo le dovolj prilagodljivi, se razume. London, Pariz in Rim so seveda edinstveni, a ravno tako edinstvene so njihove precej cenejše različice npr. Bangkok, La Paz in Adis Abeba. Že pred časom smo ugotovili, kar velja še danes; potovanja v manj razvite dežele so praviloma cenejša, kot potovanja v bolj razvite dežele. Ko smo nazadnje potovali v pravo Azijo, smo presenečeno ugotovili, da na Tajskem (še vedno) za svoj denar dobimo precej več, kot v Evropi. Kaj šele v Gruziji, kjer smo bili leto kasneje. Vključno s stroški za nakup letalskih vozovnic! Sedaj sem preveril v tabelah, kjer imam zajete stroške potovanj in vidim, da smo resnično na teh potovanjih porabili manj denarja, kot na potovanjih po zahodno evropskih deželah. Kar se zdi neverjetno, saj smo na potovanju po Mjanmaru in Tajskem imeli še tri notranje polete. Seveda se ta računica izide šele na daljših potovanjih, ko se visoki stroški letalskih vozovnic porazgubijo na račun nizkih stroškov za spanje in hrano. Ob tem velja omeniti tudi, da nam več to, da na potovanju pridemo čim ceneje skozi, ni več takšna vrednota, kot je bila nekoč. Na enoletnem potovanju se nam je vsaka soba, ki je stala več kot 20 EUR na noč, zdela draga. A ti časi oziroma cene so nepovratno za nami. Danes nam to, da potujemo po deželi, kjer je poceni, pomeni nekaj drugega. Predvsem to, da za svoj denar dobimo precej več, oz. si lahko privoščimo več, kot v deželah, kjer je drago. V deželah tretjega sveta, če jih lahko tako imenujem, si izbiramo najboljše restavracije, ne da bi na cene sploh pogledali. Medtem, ko smo v Parizu, kjer smo se potepali lansko poletje, zaradi visokih cen šli celo tako daleč, da smo pijačo kupili v trgovini in jo popili na klopci v parku. Pariz je seveda edinstven in je treba sklepati kompromise, a vendar to, da moramo biti pozorni na ceno za vsak grižljaj, za vsako sobo, za vsak prevoz, za vsak ogled, ni način potovanja, ki bi nam godil.

Morda se to zdijo skrajnosti, a ni nujno tako. Tudi po evropskih deželah, ki slovijo kot pregrešno drage, se da potovati ceneje. Skandinavija je lahko sila poceni, o čemer sem se prepričal na dveh potovanjih. Tudi na zadnjem potovanju po Norveški, ko sva jo prevozila z motorjem, sva porabila relativno malo denarja. Kljub temu, da sva prevozila noro število kilometrov in tankala pregrešno drag bencin ter občasno jedla v etiopski, turški, libanonski restavraciji. V resnici sva na zadnjem motorističnem potovanju po Italiji porabila več denarja na dan, kot na Norveškem. Kar se tiče zadnjih družinskih potovanj, ko potujemo trije, pa je bilo v zadnjem času najugodneje potovati v Črno goro in Grčijo. Sploh v času Covida, ko so bile namestitve prazne in smo si na Zakintosu za smešno ceno privoščili najem cele vile.

Skratka, stroške na potovanju lahko ne le prepolovimo, temveč zdesetkamo. Z ustrezno izbiro predvsem na treh področjih: destinacija, način potovanja in sezona, v kateri potujemo. Če smo se le tovrstnega prilagajanja pripravljeni lotiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja