Spomladanski izlet na Ciper

Ciper je eden tistih sredozemskih otokov, na katerega se je vedno znova prijetno in z veseljem vrniti. Oba, grški in turški vpliv sta nam zelo blizu, tako, da smo se tudi tokrat na tem koncu sveta odlično počutili. A za razliko od prvega potovanja po Cipru leta 2014, smo tokrat obiskali le grški del in nekaj manj krajev. Kar ne pomeni, da smo počivali. Vsaj ne toliko, kot bi se za počitnice spodobilo, saj smo dnevno v povprečju naredili dobrih 20.000 korakov. Sprehajanje ob morju, po hribih, promenadah, mestih in povsod drugje, kjer se za to ponudi priložnost, je nekako postalo naša osrednja aktivnost, ki ji na potovanjih namenimo največ časa. Raznim znamenitostim na potovanjih namenjamo vedno manj časa, saj smo se ruševin, muzejev, zgradb in drugih tipičnih atrakcij že naužili. Raje opazujemo, kako poteka življenje v krajih, ki jih obiskujemo in hoja je za to najprimernejši način.

V primerjavi z vtisom, ki smo ga dobili ob prvem obisku Cipra, se mi zdi, da je sedaj še več množičnega turizma, kot ga je bilo takrat. A najbrž zato, ker smo tokrat obiskali kraje na južni obali, ki slovijo po hotelskih resortih. V manj obljudeni notranjosti in na severozahodnem delu otoka, teh sprememb ni bilo opaziti. Ta del nam je bil vsekakor ljubši. Predvsem na pohodu okrog Olimpa, najvišje gore, ki s skoraj dva tisoč metri viših tvori prav posebne klimatske razmere na tem otoku. Ta pohod se nam je že prvič vtisnil v spomin, kot eden najlepših, zato smo ga z največjim veseljem ponovili. Čez te kraje potekata tudi evropski pešpot E4 in kolesarska pot Eurovelo 8, obe prav posebej privlačni.

Posebno poglavje si zasluži kulinarika, ki je zaslužujoč grškim, turškim in bližnjevzhodnim vplivom resnično izjemna. Pravzaprav je k temu treba dodati še pridih britanskih, ruskih, bolgarskih in drugih okusov. Da tega, kako aromatične so tamkajšnje začimbe, niti ne omenjam. Ali tega, da tam rastejo papaja, mango, avokado, pasijonka in še kateri tropski sadež, o katerih lahko pri nas le sanjamo.

Zanimivo je bilo tudi opazovati nepopisno mešanico ljudi, ki na Cipru niso v vlogi turistov, temveč tam pridno delajo. Zdi se mi, da toliko različnih ras, govoric in kultur zlepa ne najdeš, kot smo jih tokrat videvali na Cipru. V različnih restavracijah, trgovinah in lokalih, ki smo jih obiskali, smo srečevali tako široko paleto različnih narodnosti ljudi, da se nam je zdelo prav neverjetno. Saj o tem, da se nam to obeta v marsikateri evropski državi, smo že precej slišali, a sedaj smo to dejansko prvič doživeli v takšnih razsežnostih. Zraven tega je Cipru ena najbližjih sosed Sirija in tudi do Afrike ni prav daleč. Vse to nedvomno pripomore k raznolikosti, ki smo ji bili priča v tej skorajda najjužnejši članici Evropske unije.

Plaža v Pafosu ob sončnem zahodu. 2023 Ciper
Plaža v modernem Limasolu. 2023 Ciper
Ruševine v Pafosu. 2023 Ciper
2023 Ciper
Pohajkovanje v naravi. 2023 Ciper
2023 Ciper
Cene hrane so dokaj visoke, a porcije so prevelike in sta praviloma dve jedi zadostovali za nas tri. Kleftiko, Mašina najljubša jed. 2023 Ciper
Musaka. 2023 Ciper
Na Afroditini plaži. 2023 Ciper
Za temi vrati smo pustili naše vtise o Cipru, a jih pustili priprta, če se morda še kdaj vrnemo. 2023 Ciper

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja