Odpoved potovanja je lahko dobrodošla

Odpovedi potovanj, ki smo jim bili priča pred dobrimi tremi leti, ko je svet zajel zloglasen virus, so pozabljene. Vsaj za nas lahko trdim, da tisto obdobje na nas ni pustilo trajnega vtisa na to, kako potovanja načrtujemo in rezerviramo. Ko se za neko destinacijo dovolj ogrejemo, počakamo, da se uskladimo glede termina in takoj, ko je mogoče, naredimo rezervacijo letalskih vozovnic. Znesek, ki ga namenimo za letalske vozovnice, je še vedno postavka, ki precej vpliva na stroške potovanja, a ga je mogoče precej zmanjšati, če se za nakup letalskih vozovnic odločimo dovolj zgodaj. Žal teh že skoraj desetletje več ne kupujemo pravočasno, da bi dobili najugodnejšo ceno, a to ne spremeni dejstva, da letalske vozovnice predstavljajo velik del sredstev, ki jih namenimo potovanjem. Na primer, zgolj v lanskem letu smo na potovanje leteli štirikrat, od tega trikrat izven Evrope. Če bi lahko vse te vozovnice kupili po najugodnejših cenah, bi zagotovo prihranili za eno lepo družinsko potovanje. A žal ne gre. Smo imeli pa srečo in nobenega od teh potovanj nismo odpovedali, oziroma nam ga niso odpovedali. Ne glede na naše izkušnje, ima pri načrtovanju, izvedbi in uspešni vrnitvi s potovanja, sreča precej večji vpliv, kot si morda priznamo. Sploh, ko načrtujemo daleč vnaprej, v bolj eksotične dežele ali celo v dežele, kjer je nevarno. Takrat je dejavnikov, ki ogrožajo dejansko izvedbo potovanja, izjemno veliko.

S Sabrino bi naj naslednji teden poletela v Tel Aviv. V Izrael. A tega zaradi očitnih razlogov ne bova naredila. Začuda letalski prevoznik meni drugače, saj pravi, da polet ni odpovedan. Kaže, da nama ne bo preostalo drugega, kot da letalske vozovnice pustiva, da propadejo. Žal. A na srečo sva lahko uspešno in brez stroškov odpovedala vse rezervirane namestitve, druge prevoze in rentacar. Vse sva namreč rezervirala vnaprej, saj je Izrael dokaj specifična destinacija, kamor se na potovanje v lastni režiji ne moreš odpraviti nepripravljen. Po pravici povedano nama to, da v Izrael ne potujeva, ustreza. Gre namreč za destinacijo, ki naju nikoli ni privlačila, a sem tokrat Sabrino ujel na levi nogi in jo prepričal, da bova tam doživela nekaj posebnega. V kar sem resnično verjel, dokler se nisem v to, kaj Izrael ponuja in kako je tam mogoče potovati, bolj poglobil. Ni mi bilo všeč. Skratka, v Izrael ne greva in prav je tako. Izgubo vrednosti letalskih vozovnico bova pa tudi preživela, ne bo prvič.

Saj to ne more biti res! Dodajam k temu prispevku, ki sem ga imel že napisanega, ko sem danes zjutraj prejel obvestilo, da je odpovedan nek drug let za neko drugo potovanje, ki ga načrtujeva za naslednje leto. Za destinacijo, kamor ne želiva, nama leta ne želijo odpovedati, za deželo, kamor pa si res želiva, pa so nama let pravkar odpovedali. Ja, tako je z načrtovanjem potovanj danes, zato nepreklicno preklicujem prvi stavek tega prispevka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja