Bodite navdihnjeni

Navdih za potovanja je nekaj, kar eni iščejo in nekaj od česar drugi bežijo. Zagotovo pa so tudi takšni, ki jim je tako za potovanja, kot za navdih zanje malo mar. Seveda so tudi potovanja sama lahko navdih, da se nečesa lotimo, a tokrat o navdihu, ki nam je pogosto potreben, da nekam odpotujemo. Navdih je lahko tisti manjkajoči delček, ki ga potrebujemo, da storimo to, kar si želimo, pa nekako ne zmoremo. Bodisi zaradi pomanjkanja poguma ali česarkoli drugega.

Imamo torej razloge zaradi katerih si želimo potovati, a nam kljub temu, da imamo vse možnosti, ne uspe narediti ključnega koraka in preiti od zamisli do uresničitve. Nekaj preprosto manjka, a ne vemo, kaj. In na tem mestu nam najbolj pride prav navdih – ustvarjalna moč, potrebna za sprejetje odločitve.

To ne velja za tiste, ki navdiha za potovanja ne iščejo, ampak se morajo brzdati, saj ga vidijo v vsem, kar jih spominja na potovanja. To so lahko celo drevo, postelja, kolo, vrata, čevlji, knjiga, veter, sonce… Saj ni nenavadno, da nas to drži še nekaj časa po vrnitvi iz daljšega potovanja po kakšni eksotični deželi, a ti občutki slej kot prej zbledijo. No, pri vseh morda ne.

Kje torej iskati in kako najti navdih za potovanja?

Če smo že kdaj potovali in nam je bilo všeč (če nam ne bi bilo, menda ne bi iskali navdiha za potovanja), je najpreprostejša in najbližja pot do navdiha v nas samih. V naših lastnih spominih. V zapiskih in fotografijah, ki smo jih naredili na preteklih potovanjih. V njih so, vsaj po naših izkušnjah sodeč, vedno spomini na nekaj lepega. Mimogrede, spomini na preteklost učinkujejo pozitivno le, kadar si z njimi ustvarjamo boljšo prihodnost. In kako bolje izrabiti spomine na minula potovanja, kot za navdih za prihodnja.

Če pa spominov na svoja potovanja nimamo, pa lahko navdihe najdemo marsikje drugje. V opisih popotniških dogodivščin, ki jih preberemo v časopisih, revijah, na internetu in seveda v knjigah. Nekateri popotniki znajo doživete izkušnje na potovanjih tako dobro preliti na papir oz. zaslon, da se ob tem, ko jih beremo, počutimo skoraj tako, kot da potujemo z njimi. Ni pa nujno, da je to pisana beseda, lahko je celo video in to takšen, ob katerem je nemogoče ostati ravnodušen:

Tudi reklame potovalnih agencij niso od muh. Nekatere so tako lično urejene in bogate s fantastičnimi fotografijami, da si jim težko upremo. Navdihujoči fotografiji ni treba ničesar dodati, sama pove vse. Zanjo ni treba veliko, le turkizno morje in bel pesek:
2006-mehika_03.JPG

Tudi oglasi destinacij samih znajo navdihniti in privabiti. In katera, če ne Indija, ima najprivlačnejšega:

Celo na televiziji lahko, če ga seveda iščemo, najdemo navdih za potovanje. Od raznih oddaj, dokumentarcev in filmov, kjer lahko vidimo lepote sveta, ki nas očarajo do te mere, da se sami odločimo odpotovati. Nekaj od filmov, za katere menim, da so odlična inspiracija za potovanje: Into the Wild, The Motorcycle Diaries , Easy rider , The Darjeeling Limited, European Vacation itd.

Skoraj sem pozabil na glasbo! Obstaja morda bolj vseprisoten in navdihujoč medij, kot glasba? Nekaj klasičnih komadov za vzbujanje popotniških apetitov: Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama, Steppenwolf: Born to be Wild, Iggy Pop: The passenger, U2: Where the Streets Have No Name, Tom Cochrane: Life is a Highway, Katrina & The Waves: I’m Walking On Sunshine, Lenny Kravitz: Fly Away, Talking Heads: Road to Nowhere, Whitesnake: Here I Go Again, Rammstein: Reise, Reise itd.

Glasba, filmi, oddaje, reklame, videoposnetki, časopisi, skratka, navdih za potovanja lahko najdemo skorajda kjerkoli. A nobeden od omenjenih medijev nas ne more tako posrkati vase, nas tako očarati, navdušiti, prepričati in navdihniti, kot nas lahko dober potopis v obliki knjige.

Pustite se navdihniti, odpotujte!

One Reply to “Bodite navdihnjeni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja