Proč od zime soncu naproti

Zadnje tedne smo lahko le opazovali sosednje države, ki jih je prekrila debela snežna odeja. Videti je bilo, kot da se sneg za nas, in prerokbe naših meteorologov, sploh ne zmeni. Šele, ko smo se dodobra načudili nad posnetki nenavadno visokega snega v krajih, kjer že od pamtiveka ni snežilo, se je vreme usmililo tudi nas. Maša in Sara sta skakali od veselja, ko je začelo snežiti tudi pri nas. Končno smo ju lahko oblekli v smučarske kombinezone in se spoprijeli s snegom. Smučanje, sankanje, kepanje, ribanje in kidanje snega, radosti, ki jih brez obilice snega ni. Prave zime namreč nismo videli že več let, saj je bila prejšnja komaj kaj bela, predprejšnjo in še eno nazaj, pa smo potovali po toplejših krajih. Še dobro, da nas je letošnji sneg ujel dovolj zgodaj, da se ga lahko naužijemo, preden pobegnemo v tople kraje.

Saj zimski čas je v redu, ne poskušamo mu ravno ubežati in ne iščemo užitkov le na toplem soncu. Sploh kadar zima prinese dovolj snega, da lahko uživamo v radostih, ki jih ponuja. A zimskega veselja se hitro naužijemo in kmalu začnemo pogrešati toplo sonce. Zato se nam zdi, da, če odpotujemo pozimi, dolgo zimo presekamo in jo tako lažje prebrodimo. Še enkrat; od zime ne bežimo, ampak sonce nas tako močno privlači, da se mu, če je le mogoče, odpravimo naproti tudi pozimi. Mimogrede; misel na to, da bi potovali v daljne, toplejše kraje poleti, ko imamo sonca v izobilju tako ali tako dovolj doma, nas nikoli ni privlačila.

Mraz in sneg ali vročina in sonce; kaj imate raje? Zdi se mi, da se premalokrat zavemo, kakšno srečo imamo, da živimo v delu sveta, ki ima štiri letne čase. Da smo deležni tako mraza, kot vročine. Morda kdo misli, da je tam, kjer ni mrzlih zim in vročih poletij bolje? Res je, da nas zaradi mraza zebe, da moramo sneg kidati in da nam je poleti velikokrat prevroče. A če na mraz in sneg ter vročino in sonce gledamo kot na nadloge, pred katerimi želimo ubežati, potem lahko pred tem, kar je tukaj in zdaj, bežimo ves čas ter iščemo bodisi toplo zavetje, bodisi senco. Kar seveda nima smisla.

Danes je pri nas že precej snega, a ga bo še več, saj še vedno sneži. Ob tem, da živo srebro kaže -10 stopinj Celzija. Prava zima. Pogledal sem, kako je v New Yorku, kjer bomo naslednji vikend. Vremenska napoved pravi, da bo +9 stopinj in nič snega. Precejšnja razlika, 20 stopinj topleje in brez snega. Nato sem seveda pogledal še, kakšno je vreme v Portoriku. Uf, 30 stopinj! Se pravi, 40 stopinj več, kot je zdaj pri nas, da sonca in karibskega morja niti ne omenjam.

Vreme gor ali dol, glavno da potujemo! Da lahko znova napolnimo nahrbtnike in nase navlečemo popotniška oblačila. Tudi na tokratnem potovanju se bomo prepustili naključjem, ali kakorkoli to pač imenujemo, itinerarja namreč nimamo izdelanega, gremo soncu naproti.

4 Replies to “Proč od zime soncu naproti

 1. Deda in Babi

  Midva pa sva mislila tožit, ker sva prikrajšana za vnukinje med počitnicami, toda naj vam bo, uživajte in srečno se vrnite.

 2. Davor

  Uroš, nič kaj nam ni treba zavidati, saj že tako dolgo nismo potovali, da ne vem, če še znamo!

  Hvala za idejo, se bomo potrudili zbrati dovolj moči, da se iz premaknemo iz plaže in sprehodimo po pragozdu. No, saj v resnici tudi mi nameravamo prekrižariti otok.

 3. Uros

  Super! Uzivaci, tako zelo vam zavidamo:) Z naso malo Evo smo bili na Puerto Ricu lani aprila, prekrizarili smo predvsem vzhodni del. Ne pozabite na El Yunque, super poti skozi tamkajsnji pragozd! Pa Culebra je baje cudovita. Lepo se imejte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja