Izlet v New York

Pred dobrim mesecem, ko smo bili v New Yorku, sem obljubil, da bom napisal nekaj več o tem opevanem velemestu. Morda pa koga prepričam (ali odvrnem), da ga obišče. Če si katero velemesto zasluži naziv najbolj znano mesto na svetu, je to najbrž New York. Med drugim si lasti nazive svetovna prestolnica mode, denarja, modernega sveta, oglaševanja in najbrž še marsičesa. Vsekakor je New York mesto presežkov.

Nekaj naključnih dejstev:

New York je velik kot štiri Ljubljane in ima osem milijonov prebivalcev.
Po 10.000 kilometrih mestnih cest vozi 4.000 avtobusov in 50.000 avtomobilov namenjenih javnemu prevozu.
Newyorčani zaslužijo več denarja, kot prebivalci katerega koli drugega mesta v ZDA. Letna bruto plača učitelja v osnovni šoli bi naj znašala 60.000 EUR.
Veliko? V lanskem letu je bila povprečna najemnina za stanovanje na Manhattnu 2.500 EUR na mesec.
Nakup stanovanja? V povprečju 1,1 milijona EUR.
40 odstotkov Newyorčanov naj bi bilo imigrantov, kakšnega pol milijona je ilegalnih.
Za red skrbi 35.000 policistov.
Če koga zanima, kje se trenutno krade, ropa in strelja v New Yorku, si lahko ogleda zanimiv zemljevid.
New York letno obišče 50 milijonov turistov, petnajst krat več kot Portoriko.
Mesto ima več kot 70.000 hotelskih sob.
Hrano strežejo v več kot 25.000 restavracijah in 4.000 uličnih kioskih.
Za zabavo skrbi več kot 80 gledališč, za umetnost 80 muzejev.
Samo v enem od njih – Metropolitan Museum of Art, je razstavljenih dva milijona eksponatov.
Turističnih znamenitosti je nešteto: Empire State Building, Statue of Liberty, Central Park, Wall Street, World Trade Center / WTC Memorial, American Museum of Natural History, Guggenheim Museum, Brooklyn Bridge, Times Square, Fifth Avenue, Park Avenue, United Nations, Macy’s, Bloomingdale’s, Chinatown, Little Italy, Curry Hill, Waldorf Astoria…

Kako smo se v tem vrtoglavem velemestu znašli mi?

Ni tako hudo, kot je videti na prvi pogled. Mi smo se znašli tako, da smo si že pred prihodom v New York pripravili okvirni načrt, kaj bomo tam počeli. Za vsakogar od nas se je našlo nekaj zanimivega. Edina težava so bili aktualni dogodki, saj jih je bilo le v dneh, ko smo bili tam, več kot tisoč. Izbrali smo enega, ki smo si ga ogledali skupaj in to Broadwajski muzikal Mamma Mia! Sara in Maša sta med triurno predstavo sedeli kot pribiti in s široko odprtimi očmi opazovali glasbeni spektakel, ki se je odvijal tik pred nami. Ne pretiravam, če napišem, da je bil energijsko nabit Broadwajski muzikal naša najlepša izkušnja v New Yorku.

Najprivlačnejše znamenitosti smo si ogledali že na prvem obisku New Yorka. Tokrat smo imeli več časa in smo lahko mesto bolje spoznali. Prvi dan smo se zjutraj s trajektom zapeljali na Staten Island in med plovbo uživali v panorami. Nato smo se sprehodili skozi Battery park na konici Manhattna in si ogledali muzej ameriških Indijancev. Sledil je ogled fenomenalne razstave pravih človeških teles – Bodies. Če želite otrokom in seveda tudi sebi pokazati, kakšno je človeško telo pod kožo, ogled toplo priporočam, razstava je na ogled bližje, kot si mislite. V kitajski četrti smo si privoščili zgodnjo večerjo in se vrnili v hotel. V naslednjih dneh smo se predvsem sprehajali po Manhattnu, opazovali bliskovito hiter mestni ritem in ga doživljali. Obiskali smo tudi več tržnic in muzejev ter seveda najznamenitejši veleblagovnici na svetu.

New York je kljub temu, da je nabit s turističnimi znamenitostmi in da se tam dnevno zvrsti stotine dogodkov, obvladljiv. Pravzaprav je za primerno pripravljenega in zmernega popotnika, precej preprost za potovanje. Povrhu je za potovanje cenejši od večine evropskih velemest (če seveda odmislimo pot do tja). Na primer; za hotel, ki sicer ni bil na Manhattnu, a so nas do tja brezplačno peljali z limuzino, smo za vse štiri skupaj plačali 50 EUR na noč. Z obilnim samopostrežnim zajtrkom, brezplačnim dostopom do interneta in prostorno ter lepo sobo. Za štiri kosila smo v kitajski četrti plačali 20 EUR, podobno v fastfoodih. Kava v famoznem Starbucksu je od 1,50 EUR naprej. Za takšen denar se v evropskih mestih ne da preživeti. Tako, kot sem bil do Portorika kritičen, saj smo tam za vložen trud dobili bore malo, lahko za New York trdim ravno nasprotno, saj je destinacija, ki da precej več, kakor vzame.

Obisk New Yorka je nekaj, kar bi si moral vsakdo, ki ga resnično zanima, kako je onkraj luže, privoščiti. Od vseh velemest, ki smo jih obiskali širom sveta, bi nekomu, ki si želi videti, kakšno je življenje v večmilijonskih mestih, priporočal New York.

Torej, kaj še čakate?
Portoriko-02

2 Replies to “Izlet v New York

 1. Davor

  Zdravo,
  Spali smo tukaj:

  Hotel Queensboro Hotel
  Address 3805 Hunters Point Avenue
  Long Island City (New York), NY 11101
  United States of America

  Prijetno potovanje in lep pozdrav tudi vam!
  Davor

 2. Robert Mabic

  Pozdravljeni
  Hvala za izčrpen opis vašega dogajanja v New Yorku. Tudi naša družinica ima v načrtu obisk Velikega Jabolka, prosil pa bi vas, če mi lahko posredujete kontakt od hotela, ker ste bivali za 50 eur na noč.
  Lp in srečno na poti kjerkoli že boste
  Robert

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja