Kam na dopust to poletje

Poletje in z njim vrhunec počitniške, dopustniške in izletniške sezone je tik pred vrati. Popotniške morda niti ne, saj ta traja celo leto, seveda odvisno od vremenskih razmer v želeni destinaciji. Tako je na primer veliko azijskih dežel neprimernih za obisk v času našega poletja. Zato se tokrat raje posvetimo bližnjim deželam, ki jih v tem času lahko obiščemo. Resda je že junij, čas, ko ima veliko ljudi že načrte, kje in kdaj bodo preživeli letni oddih, a smo tudi takšni, ki tega še ne vemo. Mi sicer načrtujemo dva krajša poletna dopusta, a le za enega vemo kam gremo, drugi pa je še v oblakih.

Načrtovanje potovanja ima svoj čar, a le kadar se ga lotimo na nam najustreznejši način. Nekaterim ustreza, če vse vnaprej natanko načrtujejo, drugi raje potujejo spontano. A vse skupaj se začne z namigom ali željo o obisku neke dežele. In šele iz tega, če je vse po sreči seveda, vzklije popotniška oziroma dopustniška ideja. O popotniških idejah in o tem, kam odpotovati v letu 2012 sem pisal konec lanskega leta. Od vseh omenjenih destinacij se mi v letošnjem letu nismo podali v nobeno, čeprav smo bili že na dveh potovanjih. Poznamo pa ljudi, ki so in bodo potovali v omenjene dežele.

Tistim, ki še ne vedo kam to poletje, pa nekaj namigov o izbiri bližnjih destinacij najbrž ne bo odveč.

Začel bom kar z deželo, o kateri do nedavnega nisem slišal ničesar vzpodbudnega. V zadnjem času pa pohvale o novi sredozemski ljubezni, kakor se Albanija predstavlja na turističnem trgu, kar dežujejo. Verjamem, da je to marsikomu težko dojeti, ampak poglejte si te fotografije. Ali še bolje, obiščite jo in se prepričajte sami.

Naslednja po krivici spregledana bližnja dežela, ki jo je najlepše obiskati poleti, je Bolgarija. Tudi zanjo tisti, ki so jo obiskali, pravijo, da je vredna obiska. Baje se pri njih skrivajo zadnje neodkrite evropske plaže, srednjeveške trdnjave, borovi gozdovi in še kaj. Zveni obetavno, ni kaj.

Avanturistom, ki najraje potujejo v razkošju avtodoma, bi vsekakor priporočal Skandinavske dežele. Sicer ne sodijo med bližnje dežele, a vendar niso tako daleč, kot se zdi; do najbližje pridete še isti dan, če zgodaj odrinete od doma. Skandinavija je povsem drugačna od evropskih dežel v naši neposredni okolici in kot takšna je zelo zanimiva za potovanje. Strah pred pregovorno visokimi cenami na severu je, če se primerno pripravite, odveč.

Dopustnikom, ki iščejo morje in sonce, pa je morda najpreprosteje izbrati katero od bližnjih destinacij, ki jih vsako leto obišče milijone Evropejcev: turška, španska (vključno s kanarskimi otoki), grška ali italijanska riviera. Slabo tam že ne more biti, če so tako popularne. Tistim, ki pa iščejo le miren košček plaže, toplo sonce in čisto morje, je najlažje. Ni jim treba daleč in tudi mi se jim nameravamo kmalu pridružiti na Mediteranu kot je nekoč bil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja