Road trip je zakon

Ni ga čez dober road trip. Pa naj bo to s kolesom, motorjem, avtom ali kakršnimkoli prevoznim sredstvom. Pomembno je le, odpeljati se in uživati ob lepotah prizorov, ki jih opazujemo med vožnjo in ko se ustavimo. Za moj okus so tovrstni izleti eden izmed najboljših načinov za potovanja. Sploh sedaj, ko bo zunaj ponovno začelo sijati sonce in bo kulisa oz. okolica postala vedno bolj prijetnih barv. Zraven tega je za organizacijo izleta, razen volje, potrebno bore malo. Pravzaprav je road trip eden izmed najbolj preprostih načinov potovanja. Kaj je lažjega, kot sesti v avto in se zapeljati novim dogodivščinam naproti? Seveda, če ne kompliciramo, v tem primeru lahko tudi preprost izlet na morje spremenimo v nočno moro.

Zraven dobre družbe, so Raison d’être dobrega road tripa, predvsem atraktivne ceste. Gozdne ali gorske, makadamske ali asfaltirane, ravne ali zavite, kakršnekoli pač, da vodijo skozi lepo pokrajino. (Saj tega, da je cilj road tripa pot sama, menda ni treba posebej poudarjati.)

Da se zapeljemo nekam, kjer je lepo, nam sploh ni treba daleč, saj Slovenija ponuja nešteto poti in cest, po katerih se je mogoče zapeljati po čudoviti domači pokrajini. Če pa kdo meni, da je doma videl že vse, kar je lepega, pa naj se zapelje čez mejo. A v Sloveniji je toliko lepih, zavitih cest, ki se vijejo skozi čudovito pokrajino, da se je vredno večkrat zapeljati po njih. Naša dežela je prepletena s kilometri cest, po katerih je vožnja čisti užitek. To so na primer Solčavska panoramska cesta, cesta čez Vršič in smaragdna pot, kraška pot pršuta in terana, dolina Kolpe, Goričko, razne vinske ceste in še mnogo drugih.

Zraven omenjenih, nam je na naših potovanjih uspelo prevoziti še kar nekaj nepozabnih cest:

Restonica, Korzika
2004-korzika_07.JPG

Proti Pico del Teide, Tenerife
2005-tenerife_08.JPG

Po poteh Don Kihota, La Mancha, Španija
2005-spanija_01.JPG

Obalna cesta Antrim, Irska
2007-irska_42.JPG

Ruta 40, Argentina
2008-argentina&chile_24.JPG

Great Central road, Avstralija
2010-Avstralija_081

Tibetanska avtocesta, Kitajska
2010-kitajska_94

Cesta smrti, Bolivija
2010-bolivija_08

Čez puščavo, Iran
2011-iran_28

Otočje Lofoten, Norveška
Skandinavija-059

Prelaz Stelvio, Italija
Svica-14

A čaka nas še veliko kilometrov. Cest, zaradi katerih ti že ob pogledu nanje vzame sapo, je še ogromno. Treba bo na pot!

4 Replies to “Road trip je zakon

 1. Davor

  Pozdravljen Tadej in hvala za namig. Transfagarasan poznam in je eden izmed razlogov, zaradi katerega si želim v Romunijo z motorjem. Transalpine pa ne poznam. Upam, da ju kmalu obiščem…

 2. Tadej

  Ena izmed takih cest, ki jo se morate prevoziti, se najbolje z motorjem, je Transfagarasan in Transalpina. Romunski Stelvio 😉

 3. Davor

  Tega še nisem slišal, verjamem pa, da je to mogoče. Pri nas je tako, da ko se vrnemo s potovanja, dežela, ki smo jo obiskali, ostane še nekaj časa v nas.

 4. Deda

  Slišal sem, da ko se popotnik vrne s potovanja, duša šenekaj časa ostane tam. Je tudi pri vas tako?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja