Kako postati popotnik, 1. del

Karkoli že želimo početi in postati v življenju, za vse potrebujemo določene izkušnje. A preden naredimo prvi korak k prvoosebni izkušnji, si lahko pomagamo z nasveti tistih, ki so to pred nami že naredili. S tem želim nadaljevati zadnjo objavo, v kateri sem pisal o tem, kako do nasvetov, ki nam v dobrem smislu popestrijo bodoče potovanje.

Recimo, da ste prišli do spoznanja, da želite potovati. O Pandorini skrinjici, ki ste jo s tem odprli, sem že pisal. Zato nadaljujem s predpostavko, da navdiha za to, da bi se za potovanje odločili, ne potrebujete in da so pred vami le še pričakovanja oz. cilji, ki jih želite na potovanju doseči. Od tukaj naprej je preprosto, treba je le še odpotovati in se prepustiti toku dogodkov na potovanju. Seveda le, če ste izkušen popotnik ali pa potujete v dobro organizirani skupini. Če ste začetnik in se v lastni režiji odpravljate na potovanje v eksotično deželo, znajo biti stvari vse prej kot preproste. V primeru da potujete v organizirani skupini, bo kakovost potovanja, vašega doživljanja in stopnja tegob, s katerimi se boste na potovanju soočali, v veliki meri odvisna od organizatorja potovanja. Več kot ima organizator potovanja izkušenj in dobrih referenc, večja je verjetnost, da bo potovanje dobro izpadlo. To je še posebej pomembno za tiste, ki s potovanji nimajo izkušenj, saj lahko slabo organizirano potovanje po še tako čudoviti deželi, prinese preveč slabih spominov, da bi si kdaj želeli ponovno potovati. V Sloveniji je odličnih organizatorjev potovanj, ki popotnike oz. turiste vodijo po svetu, dovolj, da lahko vsakdo najde nekaj zase. Več o tovrstnih potovanjih lahko izveste pri samih organizatorjih, zato s tem tukaj ne bom izgubljal besed. Sploh pa imamo mi z njimi zelo malo prvoosebnih izkušenj, zato ni kaj za povedati.

Če pa nameravate potovati v lastni režiji, je zgodba precej drugačna. Za začetek morate biti dober organizator, da lahko postanete popotnik. Na potovanje se je namreč treba dobro pripraviti. Seveda so priprave odvisne od vaših izkušenj s potovanji, od dežele, kamor se odpravljate in tudi od tega, do katere stopnje se želite na potovanje pripraviti. Nekateri želijo pred potovanjem poskrbeti za vse, vključno s prevozi in rezervacijami hotelov, drugi pa se za to odločajo sproti. V tem kontekstu velja omeniti, da v primeru, ko je potovanje načrtovano vnaprej, to ne pomeni, da je verjetnost, da bo šlo kaj narobe, manjša. Niti ne pomeni tega, da boste tegobe lažje prenašali, prej nasprotno. Po naših izkušnjah je huje, ko gredo po zlu načrti, kot pa takrat, ko se brez načrtov soočamo z različnimi tegobami, saj takrat nanje gledamo, kot na izzive. Kar pomeni, da je treba biti prilagodljiv. Lastnost, ki se jo je mogoče naučiti in izpopolniti in je na potovanjih nepogrešljiva, je prilagodljivost. Sposobnost prilagajanja neobičajnemu, tujemu, neznanemu in seveda tudi neprijetnemu. Odpovedan let, zasedene sobe, neužitna hrana, nepoznavanje jezika, neznosna vročina, vlaga ali mraz ipd. zahtevajo, da se situaciji prilagodimo in/ali se lotimo iskanja rešitve.

Naslednja nepogrešljiva lastnost popotnika je potrpežljivost. Pride zelo prav na devet ur trajajoči vožnji z avtobusom brez postankov. Ali kadar prodajalec od nas zahteva nerazumno visoko ceno. Ali kadar obtičimo v gneči (pravo gnečo spoznate šele, ko obiščete večmilijonsko mesto, tega pri nas na srečo ne poznamo). Potrpežljivost je tisto, kar v takšnih trenutkih najbolj potrebujemo. Spomnim se, ko sem se pred leti peljal v natrpano polnem vagonu londonske podzemne železnice, ki je sredi jutranje gneče nenadoma obstal sredi rova. Gorele so le zasilne luči. Po petnajstih minutah stanja na mestu se je na stropu vagona nabralo toliko vlage, da je začelo kapljati po potnikih. Ozrl sem se okrog sebe in opazil, da sem jaz edini nervozni potnik, vsi ostali so bili pri miru so se delali, kot da ni nič. Morda zato, ker so bili Angleži? Čez nekaj minut je vlak speljal, prižgale so se luči in ventilacija, jaz pa sem si oddahnil (sopotniki niso kazali znakov, s pomočjo katerih bi lahko ugotovil njihovo reakcijo na situacijo).

Več kot napišem, več novih idej se poraja. Zato bom na tem mestu raje nehal, da ne bo preveč in nadaljujem prihodnjič. Za danes naj bo dovolj to, da je za popotnika, ki namerava potovati v lastni režiji, zaželeno, da se zna organizirati in da je prilagodljiv ter potrpežljiv.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja